En takbesiktning är en viktig åtgärd för att säkerställa takets skick och förebygga kostsamma problem i framtiden. Det finns två huvudtyper av takbesiktningar: entreprenadbesiktning och statusbesiktning, som skiljer sig åt beroende på syftet med inspektionen. Här går vi igenom vad du bör tänka på när du gör en takbesiktning, och skillnaderna mellan de två typerna. Sedan kan du få din takbesiktning utförd av Roslagens Plåtkonsult om du vill.
Entreprenadbesiktning vs statusbesiktning
Det finns två huvudsakliga typer av takbesiktningar beroende på när och varför besiktningen utförs och dessa kallas för entreprenadbesiktning och statusbesiktning.
Om takbesiktningen görs efter att taket har blivit renoverat, omlagt eller nybyggt kallas det för en entreprenadbesiktning. Syftet med denna besiktning är att bedöma om entreprenörens arbete har utförts enligt avtal och gällande regler.
En statusbesiktning, å andra sidan, syftar till att bedöma det befintliga takets skick, oavsett om det är nylagt eller äldre. Denna typ av besiktning görs oftast för att fastställa om taket behöver underhåll eller reparationer. Under en statusbesiktning undersöks takets skick noggrant för att identifiera eventuella skador, slitage eller andra problem som kan leda till framtida skador om de inte åtgärdas. En sådan besiktning är särskilt viktig för äldre byggnader, där taket kan vara slitet och i behov av omedelbara åtgärder.
Vad ska man tänka på vid en takbesiktning?
När du genomför en takbesiktning är det viktigt att inspektionen utförs av en kunnig och erfaren besiktningsman. Tak är ofta svåråtkomliga och kräver en noggrann bedömning för att upptäcka potentiella problem.
En första visuell inspektion kan ofta avslöja uppenbara problem, som trasiga takpannor, rostiga beslag eller sprickor i ytskiktet. Det är också viktigt att kontrollera takets lutning, då vattenansamlingar kan orsaka fuktskador.
Takets svaga punkter är ofta där det finns genomföringar, som skorstenshuvar, ventilationskanaler och takfönster. Dessa områden bör inspekteras noggrant för att säkerställa att tätningarna är intakta.
Fuktskador kan uppstå om vatten har läckt in genom taket. Tecken på sådana skador kan vara missfärgningar på undertaket eller dålig lukt på vinden. Det är viktigt att åtgärda dessa problem omedelbart för att undvika större skador.
Förutom ytskiktet bör även takets bärande konstruktion kontrolleras. En professionell besiktningsman kan bedöma om takstolar, bjälkar och andra bärande delar är i gott skick eller om de behöver förstärkas.